Огнян Механджиев

Биографични данни

Огнян Механджиев

Огнян Механджиев е роден на 21.07.1952г. в Благоевград. Завършил е Националната художествена академия в класа на Петър Чуклев, специалност „Илюстрация и графика“ през 1977г. По думите му, „художникът трябва да има очи и душа, за да твори. Тайната е, творецът да рисува непрекъснато, по 15-20 часа на ден. Моето мото в изкуството е, че художникът трябва да може да прави всичко“ - категоричен е художникът Огнян Механджиев.

Принос към културата

Прелестите на отечествената природа, ослепителната хармония от багри, звукове духовни послания и стародавни поверия и обреди привличат редица съвременни български художници. Но малцина успяват да се докоснат до интимните послания на народната душа и да ги въплътят в завладяващи пейзажи. Огнян Механджиев е от тях. Той е отдавна известен на публиката и художествената критика с това, че демонстрира заедно завидно упорство в художествените си тръсения и експериментите с различни стилове - от формалистичните фойерверки и концептуални разработки до традиционните реалистични пейзажи, от пластическите експресии ди спокойните натюрморти, които излъчват нега, мечтателност и патриархален уют. Без съмнение най- впечатлаващи са неговите опити да пресъздаде магнетичното излъчване на българската природа. Години наред Огнян Механджиев съзерцава мелнишките хълмове, суровите пекйзажи на Рила и Пирин, мистичните видения на Беласица и Рожен, човешки одухотворените къщи на Копривщица или приличащите на прадревни чудовища беснеещи вълни на Черно море.
Худоьникът иска да улови вътрешните пейзажи на българския дух. Ето защо той толкова често се връща към родното излъчване - цветята, дърветата, хълмовете, зъберирте, урвите, реките, ждрелата, поляните, къщите, църквите, хората, добитъка - всичко му говори за изконно българското. Най- силно е привличано въображението на художника от пейзажите в Пирин, Беласица и Родопите. Впечатлява ни внушителна серия творби, посветени на Мелник и Рожен. В творбите „Пясъчници“ и „Край Мелник“ виждаме човешки одухотворените малки къщурки, сгушени в подножието на величествените мелнишки пясъчни пирамиди. Небето и хоризонтът уж са стъмени, но излъчват една приказна и мамеща с благородството си светкина, която придава героичен ореол на пейзажа. Богатството на палитрата на Огнян Механджиев избухва, когато съзерцава върхове, ждрела, хълмове, долини, дървета, реки, залези и изгреви в любимите му планини. Великолепни илюстрации в това отношение са:
„Вихрен“, „Отражения“, „Рапсодия в злато“, „Пейзаж край реката“, „Ноктрюно“, „Край града“, „Късно слънце“, „Есен“, „Зима“.
Тези творби говорят са зилното поетическо чувство на автора, за умението му да открива в посланията на природата истинските основания на красотата, благородството, нежността, любовта, хармонията. Ето защо бихме могли да наречем подобен род творби лирикопластически въздишки, песенноцветби рапсодии.

Произведения

„Натюрморт с цигулка“
„Алафранга“
„Старата варница край град Земен“
„Пиета“
„Роженския манастир“
„Студио полиптих“
„Студио полиптих“
„Вароша“
„Старото дърво“
„Езеро в Пирин“
„Църква в Благоевград“
„Студио полиптих“
„Мелник“
„Студио полиптих“
„Мостът на река Струма“
„Нощна Венеция“

Библиография

bnr.bg
bta.bg
kmeta.bg
„Огнян Механджиев отечествени пейзажи“
Към галерия
„Изобразително изкуство съвременност и значимост“