Крум Дерменджиев

Биографични данни

Крум Дерменджиев

Роден е на 4 юли 1916 година в Горна Джумая (днес Благоевград). Внук е по майчина линия е на революционера Иван Пашалията. Членува в Дружеството на новите художници. Завършва Държавната художествена академия в София през 1951 с оценка отличен 6 с похвала. Като студент Крум Дерменджиев е обучаван от професор Марко Марков и професор Иван Лазаров. От 1952 годиа до 1955 година е асистент по специалност скулптура в академията при професор Михаил Кац. Участва в състава на различни комисии като представител на Държавната комисия по скулптура към Комитета за изкуство и култура и Съюза на българските художници при приемането на някои художествени произведения. Умира на 88-годишна възраст през 2005 година в София. След смъртта му в негова чест се реализират някои негови незавършени проекти за паметници, като този на Христо Ботев в Благоевград и Кузман Шапкарев.

Принос към културата

В ранните си години Крум Дерменджиев е работил в ателието на скулптора Любомир Далчев, което се намира в Бояна. Далчев казва за Крум Дерменджиев:
„В областта на портрета в много от образите Крум Дерменджиев постига завидна висота“. Крум Дерменджиев е автор на паметниците на Гоце Делчев в Благоевград и в местността Попови ливади, на Васил Левски в Благоевград, на Яне Сандански в Мелник и други. Негови произведения са участвали в изложби в Москва и в Берлин. Признание и награди:

  • За високите си постижения в областта на скулптурата Крум Дерменджиев е отличен с редица държавни и други отличия. Награждаван е с почетно звание заслужил художник (1970), заслужил гражданин на Благоевград (1975), орден „Кирил и Методий“ II степен (1976), орден „Стара планина“ I степен (2001) и почетен гражданин на Благоевград (2001). През 2003 г. е награден и с почетен юбилеен медал „100 години Илинденско-Преображенско въстание“.

Произведения

„Анастас Лозанчев“
„Гоце Делчев“
„Питу Гули“
„Спортист“
„Юли Дерменджиев“
„Кемал Ататюрк“
„Изобилие“
„Портрет на момиче“
„Трите сокола“
„Васил Левски“
„Елена Вапцарова“
„Христо Ботев“