Живко Янев

Биографични данни

Живко Янев

Роден е през 10март 1954г. в с. Богородица, Благоевград. Завършва Строителния техникум в Благоевград. Завършил(приет 1979) Художествена академия, Санкт Петербург, Русия, където се дипломира в 1985 година. От 1986 година е преподавател в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Работил в областта на живописта.
Автор е на редица самостоятелни изложби. Излага в Благоевград, София, Пловдив, Хърватия, Унгария и други. Творбите му са в частни колекции в България и чужбина. Член е на Съюза на българските художници и е председател на клона му в Благоевград. Председател е на Съюза на българските художници в областния център.

Принос към културата

„Обичам народа си, с неговите традиции и обичаи. Едва ли има друг народ с такъв богат фолклор, имащ за всяко действие и ритуал - свадба, кръщене, имен ден, жътва, седянка и тн. За каквото се сетите има има песен възпяваща дадения ритуал, било то празник или тъга. Такъв народ, с такава красива Родина и такъв богат фолклор, не може да не се уважава. Обичам традициите му и навсякъде в моето творчество, независимо от жанра, ще го възпявам. Искам изкуството ми да „пее“, да „крещи“ - Аз съм българче.“ - Живко Янев

Произведения

„На път за Европа“
„Идилия“
„Пейзаж“
„Пости“
„Клинджури“
„Нар и черешки“
„Пей щурче“
„Сладък сън“
„На реката“
„Натюрморт с гадулка“
„На бунара“
„Пайзаж“
„Есен“
„Зима“
„Зимна приказка“
„Натюрморт с плодове“
„Натюрморт“
„Селски натюрморт“
„Овчарче“
„На чешмата“
„Към дома“
„Бяла роза“
„Натюрморт с нар“
„Детство“
„Стар мерак“
„Среща“
„Селска баня“
„Трифон за резан“
„Раздумка“
„Стара къща“
„Завръщане“
„Утро“
„Пейзаж“
„Дървото“
„Натюрморт“
„Двор“

Библиография

wikipedia
www.jivkoyanev.com
www.romfeia.net
Към галерия
„Изобразително изкуство съвременност и значимост“