Иван Милушев

Биографични данни

Иван Милушев

Роден през 1956г. в Благоевград. Завършил НХА, София. Работи в областта на живописта, акварела, графиката и илюстрацията. Участвал е в редица изложби в България и други страни като Унгария, Полша, Русия, Чехия, Германия, Сирия, Иран, Италия и Франция. Негови работи са притежание на националната художествена галерия в София, Колекция Лудвиг, Виена, Вашингтонската Конгресна библиотека и много частни колекции у нас и в чужбина. Носител е на още десетки награди, сред които втора награда на Биенале на малкия формат, Лодз, Полша; Шесто биенале живопис – малък формат, Плевен; има Номинация за цялостно представяне за живопис, специален диплом на Международния фестивал на акварела в Словения Mini Castra 2018... Включен е в „2000 изключителни интелектуалци на двайсет и първи век” – класация на Международния библиографски център в Кеймбридж, Англия.

Принос към културата

Картините му са толкова изразителни и внушителни, че са като двойнозалепващо тиксо. Можеш да стоиш пред тях с часове, като залепнал, без да усетиш времето, вероятно защото са споделени от автора си без остатък от чувствителността му. Благоевградският художник Иван Милушев се завръща в Хасково след две години за втората си самостоятелна изложба в галерия „Форум“ с нова порция от своята чувственост и богобоязливост. Повечето от темите, които представя са повтаряеми – „приятели“, библейски и митологични сюжети. Те го вълнуват през всичките години назад във времето в търсене на връзката между себе си и зрителя, като интерпретира посланията от древността и им дава нещо ново и съвременно. „Повтарям темите натрапчиво и съзнателно, защото те са част от мен, от моето изразяване“.
В типичната за Иван Милушев стилистика композициите му са фигуративни, ясни, бързо възприемчиви. „Аз обичам да разказвам, не защото съм завършил илюстрация в академията, а това е моя слабост“, обяснява това си творческо амплоа авторът.

Произведения

„Нежно танго“
„6“
„Икар и Дедал“
„Свети Георги“
„Пастир“
„Червенокосата“
„Целувката“
„Добрият улов“

Библиография

blagoevgrad.utre.bg
bnr.bg
vazrazdane-gallery.com
haskovo.net
monitor.bg
blagoevgrad.eu
Към галерия
„Изобразително изкуство съвременност и значимост“