Христо Бараковски

Биографични данни

hristo

Христо Бараковски (1936-2012) е роден на 25 май 1936 година в Горна Джумая, България. Завършва гимназията „Св. св. Кирил и Методий“ в родния си град и в 1963 година дърворезба в Художествената академия в София при Асен Василев и Борис Зографов. От 1963 до 1966 работи в Творческия фонд на Съюза на българските художници в София. Бараковски един от най-ярките и утвърдените майстори на декоративната пластика и дърворезбата у нас, художник със силно изявен авторски стил, предопределен от съчетанието на резба, скулптура и рисунка. Тврочеството на му излиза от общоприетите разбирания за приложно изкуство. Дървото при неговата дърворезба е топла и мека материя. В произведенията му се открива богатство на превъплъщенията на живите твари, както и собствения живот на митове и легенди. Измислицата се превръща в реалност, а реалното се мистифицира в приказка, която е разказана в дърворезбата на Христо Бараковски.

Принос към културата

simvola Един от символите на Благоевград:
Кончето, понесло на гривата си слънцето пред бликащите минерални води, е дело на Христо Бараковски. Създаденo е през 1971 година. Конят е свързан с легендата за възникването на града, но не само това:
Един стопанин от село Градево си загубил коня. След дълго търсене той го открил през зимата. Конят пасял трева, а до него излизала пара. Толкова бил хубав коня, че стопанинът му едвам го познал. Не след дълго време той се преселил с цялото му семейство да живее на това прекрасно място – Благоевград. Това е и легендата за минералния извор, пазен от кончето.

Произведения

„Декоративно пано 14“
„Помен“
„Декоративно пано 9, 1“
„Декоративно пано 3, 7, 6“
„Петел“
„За свободата“
„Птици 2“
„Декоративно пано 5“
„Вкаменелости - риби 7“
„Птица“
„Декоративно пано 13“
„България“
„Лъв 1“
„Вкаменелости - риби 3“
„Двоен портрет“
„Вкаменелости - риба 6“
„Вкаменелости - риба 2“
„В памет на Климент Охридски“
„Стражи на миналото“
“Вкаменелости - риба 5“

Библиография

bntnews.bg
blagoevgrad.eu
bnt.bg
sbhart.com
wikipedia
сборник Христо Бараковски
Христо Бараковски рисунки (издателство "Захарий Стоянов")
Към галерия
изобразително изкуство съвременност и значимост - каталог