Георги Щерев

Биографични данни

Георги Щерев

Роден е на 12 март 1924 г. Горна Джумая, България в семейството на бежанците от Егейска Македония – Велика Джамбазова от село Баровица и Щерьо Стоянов от село Тумба. Ранното му детство преминава в Благоевград. В 1934 година умира майка му, а през 1937 година и баща му и със сестра му Кирилка Щерева са настанени в сиропиталища – сестра му в сиропиталище за момичета „Родина“, а той в сиропиталище „Битоля“ в София.

Принос към културата

С музиката в сърцето ми

Любимият художествен ръководител на няколко поколения музиканти в читалищния оркестър е носител на званието „Почетен гражданин на Благоевград“, на орден „Кирил и Методий“ – ІІ степен, на приза „Златна лира“ и медал „ Климент Охридски, лауреат е на световния музикален конкурс в Керкраде, Холандия, а в богатата му музикална биография начело на „Пирински звуци“ са и стотици концерти в България и в цяла Европа.
Mаестро Щерев издаде автобиографичната си книга „С музика в сърцето ми“, в която е и историята на китаро-мандолинния състав, който отбеляза преди седмици 85-ата годишнина от създаването си. Mалката оркестрова зала в читалище „Вапцаров“ бе именувана на маестро Георги Щерев и това бе последната церемония, на която той присъства лично.
Той носеше музика и радост по сцените в гр. Благоевград, страната и чужбина… десетки концерти, изпълнени зали, аплодисменти…

Музика

Библиография

wikipedia
struma.bg
album.bg
Към галерия