Антон Гошев

Биографични данни

Антон Гошев

Роден през 14 декември 1970г. в Благоевград. Завършил ЮЗУ "Неофит Рилски". Работи в областта на живописта. Учи в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград в паралелка с профил „Изобразително изкуство“, след което следва в Югозападния университет „Неофит Рилски“ същата специалност. През изминалите трийсет години негови картини са подреждани в самостоятелни изложби в Благоевград, Перник, Кюстендил, София, Пловдив, Севлиево, както и във френската столица Париж. Картини на Антон Гошев са участвали в конкурси и изложби в България, Северна Македония, Унгария, Турция, Русия и в други страни.

Принос към културата

Творчеството на Антон Гошев се отличава с многозначителност, казва много, без да насочва към нещо конкретно. „Правя го подсъзнателно, така че самият зрител да доизгради картината. Грубо казано, ако рисувам дърво и то стане дърво, аз го развалям. Вече не е дърво, придавам му други значения. Получава се една по-многопластова живопис чисто технически, но и философски, естетически“, разказа Антон Гошев.
Той улавя умело в мрежите на своето творчество и най-ярките, най-емоционалните моменти от нашето ежедневие – момиче, птица, луна, полъх, целувка… Леко ни подмамва с названието на своята картина, например „Крайбрежно ухание“, и после ни оставя да се потопим в настроението и да се понесем по течението на мисли и фантазии. Антон Гошев е лесно разпознаваем с уникалния си и неподражаем художествен изказ. Той е един от авторите, които не рисуват просто картина, а с всеки замах на четката разказват история. Цветовете при него са ярки, формите – символични, а внушенията – многопластови, платната преливат от позитивизъм и енергия. В изложбата са наредени и няколко почти монохромни произведения, внушаващи медитативно спокойствие и философска одухотвореност, които балансират цялата тази експресивност… Освен че доста от картините, наредени в галерия „Видима“ , са донесли номинации и награди на автора, голямо впечатление прави една творба, която е с два подписа – единият е на автора, другият – на неговата дъщеричка Деница, с която са работили заедно върху платното.

Произведения

„Митос 3“
„6“
„7“
„8“
„9“
„10“
„11“
„12“
„13“
„14“
„15“
„16“
„17“
„18“
„19“
„20“

Библиография

www.gallerymaestro.com
viaranews.com
www.ugozapaddnes.com
www.rositza.com
kulturni-novini.info
artantre.bg
blagoevgrad.utre.bg
bnr.bg
Към галерия
„Изобразително изкуство съвременност и значимост“